Hvad koster en bygesagkyndig?

Byggesagkyndige kan hjælpe med mange ting. Det kan være du skal have udarbejdet en tilstandsrapport for dit hus. Eller at du vil energioptimere, og skal bruge en rapport, der beskriver status og hvilke forbedringer, der kan foretages. En byggesagkyndig kan også tages med på råd, når du skal købe nyt hus, og har brug for rådgivning om dets tilstand. Med assistance fra en byggesagkyndig kan du være sikker på professionel hjælp til at træffe de rette beslutninger i mange sager, der har med hus og hjem at gøre.

En byggesagkyndig er en god investering

Boligmarkedet og alt, der har med det at gøre, er kompliceret og har mange facetter. Med en byggesagkyndig ved hånden kan nogle af de ting, der skal rettes opmærksomhed mod, uddelegeres fra dit ansvarsområde. Så kan du selv koncentrere dig om andre presserende ting, som der uundgåeligt er mange af hvis man for eksempel er ved at købe eller sælge bolig.

En typisk opgave for byggesagkyndige er at udarbejde tilstandsrapporter. Disse laves ofte i forbindelse med køb eller salg af boliger, for at lade den nye køber vide, hvillke fejl og mangler der eventuelt måtte findes. Det er ikke lovpligtigt at udarbejde en tilstandsrapport – de fleste gør det dog alligevel for en god ordens skyld. Tilstandsrapporten kan anvendes til at rette op på mangler, der måtte findes i boligen, før salg. Eller til at holde køber informeret om, hvad det egentlig er de køber, så ingen pludselig står med ubehagelige overraskelser.

En anden opgave, der ofte udføres, er hjælp til energimærkning. Det er opkrævet at oplyse energimærket ved salg af bolig, og kan med fordel opdateres en gang imellem, hvis der for eksempel er udført energirenovationer af forskellig art. Energimærket fortæller om boligens energiudgifter og desuden om, hvor der kan laves forbedringer for at nedsætte disse.

Priser på byggesagkyndige

Det kan variere meget hvad du skal betale for at få en byggesagkyndigs hjælp. Det afhænger af opgaven og selvfølgelig også af den enkelte byggesagkyndige. Der findes regulering på dette marked, som fastsætter maksimale priser for nogle af den byggesagkyndiges ekspertiseområder. Skal du for eksempel have undersøgt energimærkningen af din bolig, er der nogle rammer for hvad det maksimalt må koste, afhængigt af boligens størrelse. Med andre opgaver er der ikke nødvendigvis noget loft, og her sætter den byggesagkyndige selv sin pris.

 

Derfor er det en god idé at indhente flere forskellige tilbud. Start med at lave en konkret beskrivelse af, hvad det er for en opgave, du skal have udført. Denne opgavebeskrivelse kan så sendes til flere forskellige byggesagkyndige, som du ser som din potentielle hjælper. For at gøre denne tilbudsindhentning nemmere, findes der online portaler, der tilbyder at indhente et antal tilbud for dig. Ofte ligger dette antal på tre, da det giver en god balance mellem forskellige valgmuligheder og prisniveauer, og et overskueligt antal tilbud for dig at vælge imellem. Benyt gerne en sådan service – de findes også i forbindelse med tilbud på håndværksopgaver og lignende, og kan være en god måde at spare penge på i mange tilfælde.